Nieuws

Blog: Mijn ervaring met online events

24 juni 2020

Op 28 mei nam ik voor het eerst deel aan Digital Day van Eventsummit. Een drie uur durend evenement voor eventprofessionals. Dit is mijn eerste echte online evenement dat ik bijwoonde. Al ging ik er sceptisch in, gedurende het evenement werd mijn enthousiasme steeds groter.


Ik geef toe, het was niet mijn eerste echte online evenement. Ik had er 2 weken daarvoor ook al één bijgewoond. Maar deze was zo slecht dat ik het alleen kan omschrijving als een heel lang webinar. 2 mensen voor de camera en heel lang luisteren. Na een half uur haakte ik af. Mijn concentratiespanne is nooit heel lang geweest, vraag maar aan mijn oud-docenten.  Toch probeerde ik het nog een keer en schreef me in voor Digital Day. En toen leerde ik dat het helemaal niet aan mijn concentratie ligt, maar aan de manier van het hosten van online evenement.


Het inloggen ging soepel, binnen enkele minuten arriveer ik in de lobby. Ik word verwelkomd door 2 moderators die meer vertellen over het evenement, het programma toelichten en iets over zichzelf vertellen. Naast de moderators staan 2 muzikanten die de sfeer versterken met achtergrondmuziek. Hier krijg ik energie van! Ik besluit iedereen te groeten in de chat. Waarschijnlijk lezen mensen het niet, maar ik wil niet onbeleefd zijn.

 

Tijd voor de eerste sessie. Via het programma kan ik kiezen welke sessie ik wil bijwonen. In de ruimte zie ik een presentatiescherm en een spreker. De chat staat aan, waar al volop in gesproken wordt. Er is een Q&A selectie maar de meeste deelnemers plaatsen hun vragen in de chat. De sessie duurt 10 minutent. Na 10 minuten is het afgelopen en het is tijd om weer naar de lobby te gaan.


Netwerken staat op het programma. Hier ben ik nog het meest twijfelachtig over. In real-life is het al spannend maar dan is er altijd wel iemand die je kan voorstellen. Online gaat dat toch anders. Nu had ik al een relatie voordat tinder in ontwikkelingen was en leerde ik al jong dat mijn sarcastische toon via ICQ of MSN niet altijd goed overkwam. Ik heb dus relatief weinig ervaring met het online ontmoeten van mensen. Toch geef ik het een kans en stap ik in de netwerk carrousel waarbij ik 3 keer 5 minuten zal spreken met een vreemde. Mijn truc is om te zoeken naar iets wat je gemeen hebt met degene aan de andere kant. Ik spreek met de organisator van een beurs waar ik onlangs nog ben geweest en een event manager van een bedrijf dat gevestigd is in mijn woonplaats. Voor ik het weet zijn de 5 minuten voorbij en spring ik naar het volgende gesprek. Het zijn leuke gesprekken en ik merk dat ik steeds enthousiaster raak.


Tijd voor de volgende sessie en ik zie in de chat dat mensen hun gesprek nog afronden. Het is dit keer een paneldiscussie wat de sessie interactief maakt. De moderator stuurt het gesprek waardoor er wordt voorkomen dat mensen door elkaar heen praten en het fijn is om te volgen. Ook dit keer vliegt de tijd en het is alweer tijd voor het slot.


Tot mijn grote verbazing heb ik veel energie gekregen van deze ervaring. Dezelfde energie die ik heb als ik uit een succesvolle meeting of gesprek kom. Ik sluit mijn laptop af. Tijd voor een borrel en een real-life gesprek met mijn man.

 

Nieuwsbrief